Тема:
Здоров'я і харчування. Практична робота
«Вивчення маркування харчових продуктів».
Мета:
Збагатити знання учнів про основні
правила харчування і приготування їжі; розширити знання дітей про культуру і
традиції харчування; виховувати навички культури і гігієни правильного
харчування.
Навчальні завдання
Наприкінці заняття учні повинні:
-
знати як впливає їжа на здоров'я людини;
-
вміти вибирати їжу;
-
вміти розпізнавати термін придатності харчових
продуктів, маркування;
-
виконувати правила культури харчування.
Домашнє завдання
Скласти пам’ятку культури харчування.
План тренінгу
№
|
Види роботи
|
Орієнтовна тривалість
|
Ресурсне забезпечення
|
І.
1.
2.
3.
4.
|
Вступна частина
Привітання. Вправа
«Гірлянда добра»
Вправа «Згадай правила»
Зворотний зв’язок
Вправа «Авторське
крісло»
Вправа «Побудуй
будинок»
|
5хв
|
Плакат «Правила
роботи групи»
Авторське крісло
Деталі конструктора
|
ІІ.
1.
2.
3.
4.
5.
|
Основна частина
Інформаційне повідомлення
«Правила харчування»
Руханка
Робота в групах. Вправа
«Поживні речовини»
Вправа «Корисно,
шкідливо»
Робота в групах.
Вправа «Меню»
|
17хв
|
Відповідні малюнки
з теми, маркери
Плакат з таблицею
«Поживні речовини», маркери
Аркуші паперу А- 4,
маркери
|
ІІІ.
1.
2.
|
Практична частина
Вправа «Етикетка»
Вправа «Магазин»
|
15хв
|
Картки з
показниками
Вивіска «Магазин»,
картки з малюнками продуктів
|
ІУ.
1.
2.
|
Заключна частина
Зворотний зв'язок
Вправа «Мікрофон»
Вправа «Прощання»
|
3хв
|
Мікрофон
|
Хід тренінгу
І. Вступна частина.
1. Привітання.
Вправа «Гірлянда добра».
Діти утворюють
«Гірлянду добра», висловлюючи побажання один одному.
2. Вправа
«Згадай правила».
Діти згадують і по
черзі називають правила роботи в групі.
3. Зворотний
зв'язок. Вправа «Авторське крісло».
Дітям пропонується
згадати матеріал попереднього тренінгу і познайомити однокласників із правилами
активного відпочинку, які вони склали для своєї родини.
4. Вправа
«Побудуй будинок».
Діти з деталей
конструктора будують будинок.
- Чи можна побудувати
дім без якоїсь деталі?
Висновок: Всі
будівельні матеріали потрібні.
ІІ. Основна частина.
1. Інформаційне
повідомлення «Правила харчування».
- Наша їжа – теж
будівельний матеріал. Вона неодмінна умова нашого життя. Без їжі людина не може
жити. З їжею ми отримуємо поживні речовини, необхідні для роботи органів. Їжа
забезпечує наш організм енергією, яка міститься в продуктах харчування. Щоб
бути здоровим, потрібно знати правила харчування:
* їсти потрібно
чотири рази в день;
* їжа повинна бути
різноманітною;
* їжу потрібно добре
пережовувати;
* під час їжі не
можна відволікатися;
* не можна переїдати.
2.Руханка «
На городі, у саду.»
Діти імітують рухи
збирання врожаю.
1. Робота
в групах. Вправа «Поживні речовини».
Діти об’єднуються три
групи:»Білки», «Жири», «Вуглеводи».
На стікерах учні
малюють продукти, які містять білки, жири, вуглеводи.
Малюнки
прикріплюються на плакат з таблицею «Поживні речовини»:
2. Вправа
«Корисно, шкідливо»:
(Корисна їжа –
плескають у долоні, шкідлива – тупають ніжками).
3. Робота
в групах. Вправа «Меню».
Об’єднання в чотири
групи: «Сніданок», «Обід», «Підвечірок», «Вечеря».
Діти складають
відповідні меню і записують на аркуші А- 4.
Презентація груп.
ІІІ. Практична частина.
Практична робота
«Вивчення маркування харчових продуктів».
1. Робота
в парах. Вправа «Етикетка».
Дітям надаються
етикетки харчових продуктів. Учні на картках записують такі показники:
2. Вправа
«Магазин».
Розкладається набір
карток з малюнками консервів,молочно - кислих продуктів, ковбас і т.д. На
кожному строк придатності. Покупці під час діалогу з продавцем повинні вибрати
свіжі, якісні продукти; знайти і перевірити термін придатності.
ІУ. Заключна частина.
1. Зворотний
зв'язок. Вправа «Мікрофон».
Діти по черзі називають
правила харчування.
2. Вправа
«Прощання».
Діти хором
промовляють: «Всім смачного!».
|